Thursday, June 9, 2016

TIPS PENGURUSAN KEWANGAN YANG BIJAK

Hi n assalamualaikum semua...
Ok x arini??Alhamdulillah dh masuk hari ke4 dh kita berpuasa kan....
td terbaca satu artikel psl pengurusan kewangan yg bijak...korang rasa korang bijak x uruskan psl kewangan korang setiap hari, bulan dan tahun???maybe ada sesetengah org menganggap hal ni remeh kan...alah, selagi duit ada selagi tue blh hidup...mesti rmai yg ckp mcm tue bila timbul soal duit atau ada yg akan ckp "alah, bukannya ada syarikat besar or bisnes sendiri pun, just belanja peribadi, buat apa nk merancang keangan....."
Haaa, kat stu perspektif korang klu mcm nie dh silap...( cewahhh, mcm pkar kew lh plak..kihkih )..Cuba bayangkan, masa muda nie, kudrat kita byk, blh cari duit dgn pelbagai cara..kerja siang mlm, tp klau xmenyimpan dari sekarang, boleh ke nk hidup senang masa kita berusia nanti????xkn xnk nikmati usia senja dgn senang kan???so, start dr skrg, kita kena belajar utk urus kewangan secara bijak dan sistematik tau...( semangat setelah buka mata psl urus kewangan )....

TIPS MUDAH RANCANG KEWANGAN :
1- TETAPKAN MATLAMAT KEWANGAN
**tetapkan matlamat apa yg kita ingin capai 10 tahun akan dtg...catat dan kenali apa yg kita ingin, jika kita tdk mula dr sekarang, mustahil dpt kita capai matlamat yg ditetpkan tue dgn baik.

2-MEMPUNYAI SUMBER KEWANGAN YG STABIL
**biarpun wang bkn segala-galanya,namun kini, semua perlukan wang ( betul x ? )tanpa sumber kewangan yg stabil agak sukar kita menabung kan...duit gaji xcukup bukan lg alasan pd ms skrg kerana pelbagai medium ada utk kita cari pendapatan sampingan....yg penting harus rajin dan yakin bahawa rezeki akan sentiasa ada untuk org yg rajin berusaha...

3-RANCANG PERBELANJAAN
**kalau ada matlamat dan pendapatan tetap pun xguna klau kita berbelanja secara boros.bab berbelanja nie maybe part paling sukar utk kita control ( tambah2 klu pempuan, tgk jer berkenan, klu xbeli, confirm xleh lelap )namu, kena latih diri jugak berbelanja ikut kemampuan, jgn berbelanja lebih dr pendapatan...itu yg pening...dpt aje duit gaji, asingkan terus dengan duit tabungan.paling kurang pun 10% gaji kita simpan.kemudian baki yg ada selesaikan bil-bil tertangguh dan yg ada baki last tue baru blh kita berbelanja.belanja ikut yg mna perlu dulu.susahkan...cuba dulu, tetapkan diri dengan komitmen yg ada...

4-MENABUNG DAN MELABUR
**dlm setiap perancangan kewangan, perlu ada tabungan dan pelaburan.kedua-dua nie penting utk jaminan masa depan.namun, perlu ingat, jgn terpedaya dengan pelaburan yg berbentuk skim cepat kaya.silap2 duit simpanan pun lesap.gigit jari je nanti...

5-WASIAT ATAU PEMBAHAGIAN HARTA
**setiap apa yg kita simpan akan kita tinggalkan bila kita tiada nanti...jadi pastikan semua harta dan wang kita telah diwasiatkan kpd insan-insan tersayang...untuk yg mempunyai anak, wasiat penting agar masa depan mereka terbela..begitu juga untuk org tua kita, sekiranya mereka masih ada,utamakan kebajikan mereka sekiranya kita yg dijemput kembali awal...

******************************
Dah panjang lebarkan Cik Lulu kongsi harini.hehehe.apa yg telah ditulis di atas adalah perkara penting yg perlu kita lakukan apabila menguruskan hal kewangan kita.Kata org2 tua, ukur baju di badan sendiri,,jgn tersalah ukur, ketat menyeksa diri tau...hahaha
So, set mindset kita dari skrg, berbelanja, menabung dan melabur ikut kemampuan sendiri..don't tiru2 org...jika terasa ada yg kurang, usaha untuk dapatkan lebih lagi..Yang penting, pastikan cari rezeki yg halal dan niatkan rezeki yg kita dapat tue untuk berbuat kebaikan...in shaa Allah...selamat...

bye....xoxo...CikLulu...

1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete